Duyurular

MAÜ Merkezi Araştırma Laboratuvarı'ndan bilime katkı 02-07-2018

Mardin Artuklu Üniversitesi bünyesinde kurulan Merkezi Araştırma Laboratuvarı, çalışmalarıyla bilimsel faaliyetlere katkı sağlıyor.

Mardin Artuklu Üniversitesi bünyesinde kurulan Merkezi Araştırma Laboratuvarı, çalışmalarıyla bilimsel faaliyetlere katkı sağlıyor.

Sürekli güçlendirdiği altyapısı ve akademik kadrosuyla büyük bir hızla gelişen Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ) bünyesinde kurulan Merkezi Araştırma Laboratuvarı, çok kapsamlı çalışmalarıyla bilimsel faaliyetlere ev sahipliği yapmaya devam ediyor.

Her düzeydeki araştırmacının ortak çalışabileceği, yurtiçi ve yurtdışından gelecek araştırmacılara çalışmalarını yapabilecekleri yüksek standartlara ve kaliteye sahip araştırma olanaklarının sağlanmasını da hedefleyen Merkezi Araştırma Laboratuvarı'nın sağlık, sanayi, bilimsel araştırma imkânları ile bölgesel kalkınmada ihtiyaç duyulan laboratuvar ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede olduğu bildirildi.

MAÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, araştırma teknolojisi gereksinimlerini karşılamak adına kromotografi laboratuvarı bünyesinde bulunan ICP-MS, HPLC gibi cihazlara katılan Gaz Kromatografisi-Kütle Spektrofotometresi (GC-MS) cihazları ile de çok boyutlu analizlerin yapıldığını ifade etti.

Ağırakça, Merkezi Araştırma Laboratuvarı'nın kamu kuruluşları ve özel kurumların ARGE çalışmalarında gereksinim duyulan analizleri karşılayarak karakterizasyona olanak sağladığını ifade etti.

Laboratuvarın bölgenin elverişli iklimi ve iş gücü ile en önemli hayat kaynağı olan sanayi, üretim ve ticaretin bel kemiğini oluşturan sektörel alanlar için çok önemli olduğuna değinen Ağırakça, "Gelişen teknoloji, bilim ve her geçen gün artan gereksinimler doğrultusunda üniversitemizin bu alanlarda iş birliğin kuvvetlenmesine, gerek ülkemiz ve gerekse bölgemizdeki diğer üniversiteler ile oluşan rekabet gücünün artırılmasına ve bunların neticesinde oluşan hızlı gelişim ve iyileştirilmiş yaşam kalitesinin meydana getirilmesi amacıyla hazırlanan projelere önderlik eden ve destek olan bilim-teknoloji merkezi olma kimliğini kazanmıştır." dedi.

Merkezi Araştırma Laboratuvarı'nın üniversite yerleşkesi içinde 3 öğretim üyesi, 5 öğretim görevlisi, bir kimyager ve idari-teknik personeliyle bin metrekare kapalı alan üzerinde 3 katlı binada hizmet verdiğini açıklayan Merkezi Araştırma Laboratuvarı Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Velid Unsal ise tesis bünyesinde analitik kimya, gıda, yakıt, toprak, çevre ve analiz laboratuvarlarının bulunduğu bilgisini verdi.

Yağ, protein gibi analizlerin yapıldığı laboratuvarlarda birçok bitkisel, organik, katı, yağ ve sıvı numunelerin test edildiğinin altını çizen Unsal, şunları söyledi: "Merkezi Araştırma Laboratuvarı'mızda GC-MS; kimya, polimer, gıda, ilaç, petrokimya, yağ ve parfüm endüstrisi ile çevre laboratuvarları gibi alanlarda hazırlanan maddelerin üretim safhasında araştırma, geliştirme ve iyileştirme alanlarında analizler ve standartlara uygunluğun belirlenmesi konularında da bilgi edinilmesini sağlamaktayız." (İLKHA)

TV PROGRAMLARI

  • Rektörlerden Darbeci Baskısı
  • Ahmet Ağırakça
  • KURAN'DA MÜSLÜMAN ŞAHSİYETİ
  • Filistin Bizim İçin Ne İfade Ediyor?
  • Seyyid Kutup / Fizilal'il Kur'an 03/03
  • Ramazan Her Yönüyle Oruç Mevsimine Girmektir! - Saliha Erdim I Konuk: Ahmet Ağırakça
  • ماهو رأي الأتراك بترحيل السوريين من تركيا ! الرأي الحقيقي للأتراك !
  • حقيقة مهمة لا بد أن يعرفها الشعب السوري و الشعب التركي